Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Prinses Kate Na Kankerbehandeling Enorme Opluchting

Prinses Kate na kankerbehandeling: 'Enorme opluchting'

Prines Kate Middleton onderging een routineonderzoek naar darmkanker

Prines Kate Middleton onderging een routineonderzoek naar darmkanker, zo meldde het Kensington Palace maandag. De 40-jarige hertogin van Cambridge onderging een colonoscopie, een procedure waarbij de binnenkant van de dikke darm en het rectum worden onderzocht met behulp van een dunne, flexibele slang met een camera aan het uiteinde.

Het paleis zei dat de procedure "als voorzorgsmaatregel" werd uitgevoerd en dat er geen gezondheidsproblemen waren ontdekt. "De hertogin is erg dankbaar voor de uitslag en moedigt iedereen aan om regelmatig screenings te ondergaan", aldus een woordvoerder van het paleis.

Darmkanker is de op twee na grootste doodsoorzaak bij kanker in het VK

Darmkanker is de op twee na grootste doodsoorzaak bij kanker in het VK, waarbij jaarlijks ongeveer 43.000 mensen worden gediagnosticeerd. De ziekte treft meestal mensen ouder dan 50, maar kan ook jongere mensen treffen. De overlevingskansen zijn het grootst als de ziekte vroeg wordt opgespoord en behandeld.

Er zijn een aantal risicofactoren voor darmkanker, waaronder: leeftijd, familiegeschiedenis van de ziekte, overgewicht, roken en een slechte voeding. Mensen met een verhoogd risico op darmkanker kunnen vaker worden gescreend, meestal met een colonoscopie of een fecale immunochemische test (FIT).

Screening is essentieel voor het vroeg opsporen van darmkanker

Screening is essentieel voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker. De NHS biedt een gratis screeningprogramma voor mensen tussen de 50 en 74 jaar in Engeland. Het programma omvat een FIT-test die elke twee jaar wordt verstuurd naar mensen in deze leeftijdsgroep. Als de test positief is, wordt de persoon doorverwezen voor een colonoscopie.

Mensen die een verhoogd risico op darmkanker hebben, kunnen vaker dan om de twee jaar worden gescreend. Als u een familiegeschiedenis van darmkanker heeft, praat dan met uw arts over hoe vaak u een screening moet ondergaan.

Symptomen van darmkanker

De symptomen van darmkanker kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en grootte van de tumor. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

  • Verandering in stoelgang (constipatie, diarree of wisselende stoelgang)
  • Bloed in de ontlasting
  • Buikpijn of -krampen
  • Moeilijkheden met ontlasting
  • Ongeoorloofd gewichtsverlies

Als u een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om uw arts te raadplegen.


Komentar